Foto: z otevřených zdrojů
Lahodné jídlo s minimální námahou
Grilování, navzdory všeobecnému přesvědčení, lze vařit nejen s masem. Chcete-li udělat jednoduchý veganský pokrm na špejlích, potřebujete dostupné suroviny.
Recept
Ingredience:
- voda – 50 ml;
- cuketa (velká) – 2 ks;
- červená cibule – 2 ks;
- žampiony – 4 ks;
- broskve – 4 ks;
- avokádo – 1 ks;
- citron – 1 ks;
- olivový olej – 3,5 lžíce. l.;
- česnek – 2 stroužky;
- chilli vločky – 1 lžička;
- rozmarýn – 3 snítky;
- hořčice – 0,5 lžičky;
- smíšená zelenina – 100-120 g;
- semena (sezamová nebo slunečnicová) – 2 polévkové lžíce. l.
Jak vařit zeleninový kebab
- Ovoce a zeleninu omyjte. Každou cuketu nakrájejte na osm kusů. Žampiony nakrájíme na malé kousky.
- Broskve nakrájejte na čtvrtky, odstraňte pecku. Česnek se musí oloupat a rozdrtit. Cibuli je potřeba nakrájet na osm částí. Z citronu vymačkejte šťávu. Z avokáda odstraňte pecku a odstraňte všechnu dužinu.
- Smíchejte 3 polévkové lžíce. l. máslo s prolisovaným česnekem, chilli vločkami a rozmarýnem. Každou špejli provlékněte střídavě kousky žampionů, broskví, cukety a červené cibule – na každou špejli můžete navlékat střídavě dva kousky všeho možného.
- Kaboby potřete olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a poté dejte stranou. Zeleninové špízy lze připravit den předem a uložit do lednice.
- Předehřejte gril nebo gril na vysokou teplotu. Semínka opražte v malém hrnci. Mezitím vyšleháme dužinu z avokáda, polovinu citronové šťávy a 50 ml vody do hladka a dochutíme.
- Vyšlehejte zbylou citronovou šťávu, zbývající olivový olej a hořčici, poté přidejte k míchanému salátu a opraženým semínkům.
- Grilujte ražniči na grilu nebo grilu po dobu 4–5 minut z každé strany, nebo dokud nebude plně propečený a nebude mít pěknou kůrku. Kebab dejte na talíř a podávejte s avokádovou omáčkou a salátem.
|