Foto: z otevřených zdrojů
Jedná se o velmi chutnou přípravu. Snadno se připravuje a dobře skladuje.
Zimní dýně s rajčatovým protlakem je jednoduchá a chutná příprava. Speciální, pokud máte hodně cuket a chcete zkusit něco nového. Česnek a ocet jim dodávají pikantnost. Recept byl sdílen na webu 1000.menu.
Cuketa s rajčatovým protlakem
Ingredience:
- cuketa – 2 kg;
- voda – 1,5 l;
- rajčatová pasta (se sklíčkem) – 4 polévkové lžíce. l.;
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.;
- sůl – 4 lžičky;
- cukr – 6 lžic;
- česnek – 6 stroužků;
- ocet 9% – 3 polévkové lžíce. l.
Příprava:
- Pro tento recept je lepší použít mladou cuketu. Cuketu nejprve nakrájejte na kroužky o tloušťce 0,5 – 1 cm a poté každý kroužek nakrájejte na polovinu nebo na čtyři kusy.
- Zřeďte rajčatovou pastu ve vodě, dokud nebude hladká. Podle chuti lze množství pasty zvýšit na 6-7 lžic. Nalijte rostlinný olej. Přidejte sůl a cukr.
- Vložte cuketu do hrnce a položte na sporák. Vše přiveďte na prudkém ohni k varu za občasného míchání. Poté stáhněte plamen na minimum a vařte do měkka. Přidejte česnek prošlý lisem do pánve a zalijte octem. Promícháme a ochutnáme. V případě potřeby přidejte sůl, cukr nebo ocet. Udržujte oheň další minutu.
- Sterilizujte sklenice a víčka, vložte cuketu mezi sklenice a zavřete víčka.
|