Foto: z otevřených zdrojů
Zahrnutí rýžových koláčků do vaší každodenní stravy poskytuje energetický zdroj sacharidů s malým množstvím přidaného cukru.
Rýžové koláčky jsou oblíbenou svačinkou, zvláště když se snažíte zhubnout nebo se udržet ve formě. Lze je použít místo chleba. Stojí za to vědět, zda jsou tak užitečné, jak si všichni myslí. Informuje o tom web Eat This, Not That!
Jsou rýžové koláčky zdravé?
Zahrnutí rýžových koláčků do vaší každodenní stravy poskytuje energetický zdroj sacharidů s malým množstvím přidaného cukru (v závislosti na chuti). Vyrábějí se z pufované rýže lisované do bochníků a dodávají se v různých variantách. Nejběžnější je z rýže a soli.
Jeden koláč z hnědé rýže obsahuje:
- kalorie – 35
- sacharidy – 7,3 g
- vláknina – 0,4 g
- bílkoviny – 0,7 g
- tuky – 0,3 g
- Niacin – 4 % DV
- hořčík – 3% denní dávky
- fosfor – 3% normy
- mangan – 17% normy
Dále obsahuje vitamin E a B6, riboflavin, kyselinu pantotenovou, zinek, draslík, měď a selen.
Obsah kalorií
Jeden bochník chleba (9 g) obsahuje 35 kalorií, většinou ze sacharidů. Například jeden krajíc (28 g) celozrnného chleba obsahuje 69 kalorií.
Dva rýžové koláčky poskytují asi 18 g jídla ve srovnání s 56 g na dva plátky chleba. V podstatě může rozdíl v kaloriích spočívat v tom, že budete jíst méně.
Zdravotní přínosy
Jsou zdrojem sacharidů s nízkou energetickou hustotou
Protože jsou rýžové koláčky ve skutečnosti naplněny vzduchem, můžete sníst větší porci s méně kalorií.
Potraviny s nízkou energetickou hustotou jsou potraviny, které mají nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií. Tyto potraviny vám mohou pomoci cítit se sytí.
To je důležité pro ty, kteří se snaží dosáhnout nebo si udržet zdravou tělesnou hmotnost nebo mají omezenou dietu.
Bez lepku
Jelikož je rýže přirozeně bezlepková, tak i rýžové koláčky. Díky tomu jsou cenově dostupnou a pohodlnou volbou pro občerstvení a jídla.
Vyrobeno z celých zrn
Většina rýžových koláčů se vyrábí z celozrnné hnědé rýže.
Strava bohatá na celozrnné výrobky je spojena se sníženým rizikem obezity nebo přibírání na váze, sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a zlepšením zdraví střev.
Může zvýšit hladinu cukru v krvi
Glykemický index je ukazatel, který odráží rychlost, jakou se konkrétní potravinový produkt v lidském těle rozkládá a přeměňuje na glukózu, hlavní zdroj energie.
Pufovaná rýže má glykemický index vyšší než 70. Zejména je považován za vysoký.
S čím jíst chleba
Rýžové koláčky můžete kombinovat s následujícími produkty:
- smetanový sýr, nakrájené okurky a uzený losos
- ořechové máslo a nakrájené banány
- nakrájený tvaroh a guacamole omáčka
- nakrájené krůtí maso a rajčata
- nakrájené avokádo a vejce
- rajčaty, mozzarellou a bazalkou