Foto: z otevřených zdrojů
Hotovou lilkovou síťku můžeme ozdobit petrželkou nebo lístky bazalky.
Lilek můžete použít k přípravě salátů, kastrolů a polévek, nebo si můžete udělat i staromódní předkrm ze zeleniny dušené v marinádě. Název Mezhivo dostal pravděpodobně od ukrajinského slova „mezheniy“, tedy „nakládané“, které popisuje způsob přípravy. RBC-Ukraine o tom mluví s odkazem na kanál YouTube s recepty na ukrajinskou kuchyni „NAŠE BESAGI – Ezha a recepty“.
Recept na mezhiva z lilku
Ingredience:
- lilek – 3 ks;
- rajčata – 3 ks;
- cibule – 2 ks;
- rostlinný olej – na smažení;
- ocet – 1,5 lžíce. l.;
- mouka – 5 lžic. l.;
- červená paprika – špetka;
- černý pepř – špetka;
- cukr – 1 polévková lžíce. l.;
- sůl – 1 polévková lžíce. l.
Jak vařit lilek mezhivo
- Chcete-li připravit takové občerstvení, musíte lilky umýt, odříznout stonek a poté nakrájet lilky na plátky o tloušťce 1 cm.
- Nakrájené lilky dejte do hluboké mísy, posypte solí a počkejte hodinu, než zelenina pustí šťávu. Tekutinu je třeba vypustit lehkým zmáčknutím lilku. Zelenina by pak měla být opepřena černým pepřem.
- Zahřejte pánev s rostlinným olejem, v tuto chvíli obalte lilky v mouce. Poté je třeba je smažit, dokud nejsou uvařené a na každé straně lehce krustované.
- Hotové lilky dejte do hluboké pánve, ve které je dusíte.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a orestujeme do zlatova. Na pánev s lilky nasypeme připravenou cibuli.
- Rajčata omyjeme, nakrájíme na malé kousky, nasypeme na pánev a dusíme do měkka. Poté dušená rajčata rozšlehejte do homogenní hmoty nebo rozemelte přes síto.
- Do pyré nalijeme ocet, přidáme cukr, červenou papriku a sůl podle chuti. Marinádu důkladně promíchejte a poté ji nalijte na lilky.
- Na mírném ohni přiveďte omáčku k varu. Poté pokrm vařte dalších 5 minut. Hotovou lilkovou síťku můžeme ozdobit petrželkou nebo lístky bazalky.