Foto: z otevřených zdrojů
Po upečení získá suflé lehkou křupavou kůrku, která zůstane uvnitř extrémně měkká.
Souffle, dezert z Francie, je proslulý svým vzdušným a lehkým tvarem, který připomíná piškot. Po upečení získá suflé lehkou křupavou kůrku, přičemž uvnitř zůstane extrémně měkké, píše kulinářský zdroj Shuba.
Recept na čokoládové suflé
Ingredience:
- vejce – 3 ks;
- mléko (obsah tuku 2,5%) – 1 polévková lžíce. l.;
- máslo (obsah tuku 73%) – 100 g;
- kakaový prášek – 1 polévková lžíce. l.;
- pšeničná mouka – 3 polévkové lžíce. l.;
- hořká čokoláda – 100 g;
- cukr – 100 g.
Jak vyrobit čokoládové suflé
- Čokoládu na suflé připravíme rozpuštěním. Ačkoli to lze provést v mikrovlnné troubě, doporučuje se rozpustit čokoládu nad parní lázní.
- Chcete-li to provést, nalámejte čokoládu na malé kousky a vložte do malého hrnce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu.
- Studené máslo nastrouhejte do čokolády na velkém struhadle – tím se rychleji rozpustí a bude se snáze s čokoládou míchat. Hrnec postavte nad vroucí vodu a počkejte, až se směs rozpustí.
- Nezapomeňte čokoládu promíchat – to pomůže ingrediencím rozpustit a rychleji promíchat. Když se hmota stane homogenní, musíte vypnout teplo.
- Zatímco pánev stojí nad vroucí vodou, čokoláda zůstane tekutá – což je potřeba na hmotu v suflé.
- Vejce rozbijte do samostatné misky, přidejte cukr a ingredience promíchejte mixérem, dokud nebudou hladké a cukr se nerozpustí. Poté je třeba prosít mouku a kakaový prášek do vajec a míchat hmotu.
- Poté je třeba nalít mléko, promíchat a přidat čokoládovou hmotu. Ingredience znovu promíchejte – vhodnější je to udělat silikonovou stěrkou, aby nedošlo k narušení textury.
- Připravenou čokoládovou směsí naplňte formičky na muffiny nebo malé keramické zapékací misky. Mísu musíte naplnit do 3/4, protože dezert během pečení nakyne. Poté dejte formy na asi hodinu do mrazáku.
- Pro pečení suflé musí být trouba předehřátá na 170 stupňů. Položte ramekiny na plech a vložte je do trouby.
- Soufflé pečte 15 minut. Neměli byste přepéct – uvnitř dezertu nebude lehce tekutá čokoláda.
|