Adjika ze švestek: jednoduchý recept na pikantní koření na zimu

Foto: z otevřených zdrojů

Tato adjika je ideální pro maso.

Adjika je univerzální a velmi chutné koření na maso, které se do ukrajinské kuchyně dostalo z Abcházie a bylo velmi milováno. Původní recept byl dávno pozměněn a nyní se k němu přidává dokonce i cuketa a švestky. Dnes vám nabízíme recept na omáčku vyrobenou speciálně ze švestek, o kterou se podělili na blogu “Home Preservation”. Jeho kyselo-kořeněná chuť přivede k šílenství ty, kteří zbožňují pikantní chuť.

Adjika ze švestek

Ingredience:

  • švestka – 2 kg,
  • česnek – 200 g,
  • paprika (červená) – 1 kg;
  • pálivá paprika – 2-3 ks;
  • kopr – velká parta;
  • petržel – velká parta;
  • zelená a fialová bazalka – velká parta;
  • estragon – trs;
  • rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. 1;
  • sůl – 2-2,5 lžíce. 1;
  • cukr – 70-100 g;
  • mletý černý pepř – 1/4 lžičky;
  • mletý koriandr – 1/2 lžičky;
  • mletý hřebíček – 1/2 lžičky;
  • mletý kmín – 1/2 lžičky.

Způsob vaření:

  1. Je lepší brát švestky silné, bez poškození, červivosti nebo hniloby. Omyjte je a odstraňte semínka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Česnek oloupejte a protáhněte mlýnkem na maso. Do samostatné misky namelte švestky, sladkou a pálivou papriku a všechnu zeleninu. Pyré vložte do kovové pánve se silným dnem. Přidejte sůl a cukr podle chuti, mleté ​​koření, promíchejte a dejte na oheň. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu, vařte 15–20 minut, poté přidejte česnek a vařte dalších pět minut.
  3. Ještě horké nalijte adjiku do horkých sklenic, srolujte, otočte víčkem dolů a zabalte, dokud nevychladne.

Z uvedeného množství ingrediencí získáte čtyři litry lahodné adjiky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: