Foto: z otevřených zdrojů
Tato adjika je ideální pro maso.
Adjika je univerzální a velmi chutné koření na maso, které se do ukrajinské kuchyně dostalo z Abcházie a bylo velmi milováno. Původní recept byl dávno pozměněn a nyní se k němu přidává dokonce i cuketa a švestky. Dnes vám nabízíme recept na omáčku vyrobenou speciálně ze švestek, o kterou se podělili na blogu “Home Preservation”. Jeho kyselo-kořeněná chuť přivede k šílenství ty, kteří zbožňují pikantní chuť.
Adjika ze švestek
Ingredience:
- švestka – 2 kg,
- česnek – 200 g,
- paprika (červená) – 1 kg;
- pálivá paprika – 2-3 ks;
- kopr – velká parta;
- petržel – velká parta;
- zelená a fialová bazalka – velká parta;
- estragon – trs;
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. 1;
- sůl – 2-2,5 lžíce. 1;
- cukr – 70-100 g;
- mletý černý pepř – 1/4 lžičky;
- mletý koriandr – 1/2 lžičky;
- mletý hřebíček – 1/2 lžičky;
- mletý kmín – 1/2 lžičky.
Způsob vaření:
- Je lepší brát švestky silné, bez poškození, červivosti nebo hniloby. Omyjte je a odstraňte semínka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na čtvrtky.
- Česnek oloupejte a protáhněte mlýnkem na maso. Do samostatné misky namelte švestky, sladkou a pálivou papriku a všechnu zeleninu. Pyré vložte do kovové pánve se silným dnem. Přidejte sůl a cukr podle chuti, mleté koření, promíchejte a dejte na oheň. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu, vařte 15–20 minut, poté přidejte česnek a vařte dalších pět minut.
- Ještě horké nalijte adjiku do horkých sklenic, srolujte, otočte víčkem dolů a zabalte, dokud nevychladne.
Z uvedeného množství ingrediencí získáte čtyři litry lahodné adjiky.