Site icon Wellness Way Česká republika

Snížit riziko Alzheimerovy choroby: kolik vajec by měli jíst lidé nad 50 let?

Vědci zjistili, že vejce mohou chránit mozek před poškozením.

Studie naznačuje souvislost mezi konzumací vajec a rizikem rozvoje demence v důsledku Alzheimerovy choroby / koláž UNIAN, foto ua.depositphotos.com

Vejce mohou snížit riziko Alzheimerovy choroby. Dokazují to výsledky studie z roku 2024 v Journal of Nutrition, píše Health Digest, zjišťující, kolik vajec by lidé nad 50 měli jíst.

Bylo zjištěno, že lidé, kteří jedli alespoň jedno vejce týdně, měli o 47 % nižší riziko Alzheimerovy choroby ve srovnání s těmi, kteří jedli méně vajec.

Uvádí, že studie se zaměřila na to, jak vejce mohou chránit mozek před poškozením spojeným s Alzheimerovou chorobou, a zjistila, že 39% ochranného účinku vajec bylo způsobeno cholinem.

„Je to poprvé, co studie navrhla souvislost mezi konzumací vajec a rizikem rozvoje demence Alzheimerovy choroby, a zdůrazňuje potenciál jednoduchých dietních intervencí k podpoře normálního zdraví mozku,“ řekl hlavní výzkumník a Ph.D.

Cholin je základní živina pro udržení buněčné integrity a signalizace a také podporuje mozek, když stárnete, říká. Vědec také dodal, že zatím není jasné, jak cholin ovlivňuje zdraví mozku, a je potřeba další výzkum.

Publikace píše, že vejce obsahují 147 miligramů cholinu, muži potřebují 550 miligramů cholinu každý den a ženy 425 miligramů.

„Většina Američanů by mohla mít prospěch z konzumace většího množství cholinu… Pomáhá podporovat zdraví mozku po celý život v jakémkoli věku a fázi, včetně paměti, myšlení, nálady a dalších,“ řekl Wallace.

I když dodal, že i když dieta obsahující pouze vejce pravděpodobně nezabrání Alzheimerově chorobě, je důležité zaměřit se na celkový obraz:

Přečtěte si také:

„Vybírejte různé potraviny s mírou, abyste podpořili celkově zdravou stravu. To zahrnuje širokou škálu ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky a libové zdroje bílkovin, včetně vajec, luštěnin, ořechů, ryb, mořských plodů a nízkotučných mléčných výrobků.“

Neurologická studie z roku 2024 zjistila, že dodržování diety MIND (kombinuje středomořskou dietu a dietu DASH) může snížit riziko kognitivního poklesu o 4 %.

Za zmínku také stojí, že podle American Heart Association není cholesterol obsažený ve vejcích stejný jako cholesterol v krvi. Jinými slovy, jíst hodně vajec nemusí být příčinou vysokého cholesterolu.

Připomeňme, že UNIAN dříve psal, jak zjistit, že se vajíčko pokazilo.

Exit mobile version