Foto: z otevřených zdrojů
Nápad na lahodnou večeři
Brambory jsou jedním z takzvaných univerzálních produktů, rozmanitost receptů na pokrmy s nimi je úžasná. Dá se například připravit na římský způsob, nakrájet na tenké plátky a zapéct se sýrem, což z něj dělá křupavou přílohu k masu připomínající hranolky. RBC-Ukraine o tom mluví s odvoláním na kulinářský web francouzského šéfkuchaře Matthewa Rieleho.
Recept na římské pečené brambory na řízek
Ingredience:
- brambory (velké) – 6 ks;
- steaky (ze svíčkové) – 2 ks;
- šalotka – 1 ks;
- česnek – 1 ks;
- zelený pepř – 30 g;
- koňak – 100 ml;
- hovězí omáčka – 200 ml;
- smetana – 100 g;
- máslo – 280 g;
- sýr – podle chuti;
- sůl – podle chuti;
- pepř – podle chuti.
Jak upéct brambory na římský způsob
- Začněte čištěním másla na brambory. K tomu dejte 250 g másla do studeného hrnce a pomalu přiveďte k varu. Odstraňte veškerý vodní kámen, který se vznáší nahoru.
- Čirý olej, který zůstane, je to, co potřebujete pro křupavé brambory. Menší pekáč vyložte pečicím papírem. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky silné 1-2 mm.
- Vložte brambory do pánve, každou vrstvu potřete rozpuštěným máslem a přidejte trochu koření. Některé verze tohoto jídla používají mezi vrstvami brambor strouhaný sýr – tuto přísadu můžete přidat podle své chuti.
- Na brambory položte plech, abyste je přitlačili. Pečeme v troubě na 160 stupňů 2 hodiny. Brambory by měly být uvnitř měkké a zvenku křupavé.
- Bramborovou vrstvu lehce přitlačte a nechte přes noc v lednici ztuhnout. Poté nakrájejte studené brambory na malé kostky o velikosti sušenek.
- Brambory potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě na 220 stupňů 15 minut do zlatova.
- V této době připravte steaky. Maso posypte kořením – ujistěte se, že koření rovnoměrně obalí steaky.
- Maso opečte na rozpálené pánvi do krusty – asi 2 minuty z každé strany. Přidejte 30 g másla a smažte, dokud nebude hotové.
- Hotové maso necháme odležet a připravíme omáčku. Šalotku omyjeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme.
- Smažte tyto přísady v samostatné pánvi, přidejte zelený pepř. Poté vlijte koňak a omáčku promíchejte. Poté zalijeme ohřátou smetanou a hovězí omáčkou.
- Steaky nakrájejte, dejte na talíř a přelijte omáčkou a vedle nich položte kousky římských pečených brambor.