Site icon Wellness Way Česká republika

Vaření dokonalého banoffee koláče: jednoduchý recept od slavného šéfkuchaře

Pokud vám zbylo pár banánů, nespěchejte je vyhodit – raději si připravte tento neuvěřitelně lahodný dezert.

Recept na velmi chutný banoffee koláč / foto ua.depositphotos.com

Může být frustrující kupovat banány jen proto, aby po několika dnech zhnědly a zbarvily se. Existuje však skvělý způsob, jak je použít, aniž byste je vyhazovali do koše.

Místo banánového chleba nabízí známá šéfkuchařka a televizní moderátorka Nigella Lawsonová jednoduchý recept na výrobu oblíbeného koláče banoffee – neobvyklého banánového tvarohového koláče s karamelem, píše Express. Nejen, že neuvěřitelně chutná, ale je také docela jednoduchá na přípravu.

„Miluji, jak z hrstky přezrálých, nevábných banánů vznikne tento triumfální tvarohový dort cha-cha. Ano, je to tvarohový dort, ale jeho textura není obvyklý hladký krém, spíše je vzdušný a připomíná pěnu a stejně lehký protože jeho aroma je naopak přesvědčivě opojné,“ říká Nigella.

Jak vařit koláč s banoffee

Ingredience

Pro základnu

Na tvarohový koláč

Na máslovou omáčku

Kuchyňské nádobí:

Předehřejte troubu na 170 °C.

Konvici uvařte a vnější stranu dortové formy zabalte do dvojité vrstvy žáruvzdorné potravinářské fólie nebo fólie. Fólie bude cheesecake při pečení chránit.

Příprava sušenkového základu: Sušenky smíchejte s máslem, dokud se nezačnou shlukovat, poté je vtlačte na dno dortové formy a dejte do lednice.

Přečtěte si také:

Příprava tvarohové náplně: Nejprve si banány rozmačkejte vidličkou. Poté vložte do misky a přidejte citronovou šťávu.

Vložte smetanový sýr do samostatné misky nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka, poté přidejte smetanu a cukr. Rozmačkané banány vlijte do tvarohové směsi a míchejte do hladka.

Formu na cheesecake vyndejte z lednice a nalijte do ní připravenou náplň.

Formu na bábovku postavte doprostřed pekáče a zalijte právě převařenou vodou, dokud nedosáhne poloviny dortové formy. Vložte pánev do trouby a pečte jednu hodinu a 10 minut. Po hodině tvarohový koláč zkontrolujte, měl by být navrchu pevný, ale mírně se viklat.

Když je cheesecake hotový, vyjměte pánev z trouby a vyjměte pánev z pánve. Opatrně sejměte potravinářskou fólii z pánve a nechte vychladnout. Jakmile cheesecake vychladne, dejte ho přes noc do lednice, ale nepřikrývejte, dokud úplně nevychladne.

Příprava máslovou omáčku: V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a melasu.

Když karamelová směs začne bublat, nechte ji minutu nebo dvě provařit, dokud se nezmění na pěnovou jantarově zbarvenou omáčku.

Jakmile je cheesecake v chladničce, vyjměte jej z lednice 30 minut před podáváním, vyjměte jej z pánve a naplňte ho velkým množstvím máslové omáčky. Pokud chcete, můžete dezert ozdobit banány a smetanou.

Připravte dezerty s UNIAN: další recepty

Kávový koláč je jedním z nejoblíbenějších receptů díky své bohaté, jedinečné chuti, ale také se neuvěřitelně snadno peče. Díky receptu od Jamieho Olivera ji zvládne připravit i začínající kuchařka. A vaření bude trvat jen 10-15 minut.

Pokud milujete banány, můžete si připravit banánové muffiny bez cukru. Jedná se o velmi chutný, ale snadno připravitelný dezert.

Exit mobile version