Pokud vám zbylo pár banánů, nespěchejte je vyhodit – raději si připravte tento neuvěřitelně lahodný dezert.
Recept na velmi chutný banoffee koláč / foto ua.depositphotos.com
Může být frustrující kupovat banány jen proto, aby po několika dnech zhnědly a zbarvily se. Existuje však skvělý způsob, jak je použít, aniž byste je vyhazovali do koše.
Místo banánového chleba nabízí známá šéfkuchařka a televizní moderátorka Nigella Lawsonová jednoduchý recept na výrobu oblíbeného koláče banoffee – neobvyklého banánového tvarohového koláče s karamelem, píše Express. Nejen, že neuvěřitelně chutná, ale je také docela jednoduchá na přípravu.
„Miluji, jak z hrstky přezrálých, nevábných banánů vznikne tento triumfální tvarohový dort cha-cha. Ano, je to tvarohový dort, ale jeho textura není obvyklý hladký krém, spíše je vzdušný a připomíná pěnu a stejně lehký protože jeho aroma je naopak přesvědčivě opojné,“ říká Nigella.
Jak vařit koláč s banoffee
Ingredience
Pro základnu
- 250 g sušenek,
- 75 g nesoleného másla.
Na tvarohový koláč
- Šest velkých vajec
- čtyři střední (asi 600 g) přezrálé banány,
- 60 ml citronové šťávy,
- 700 g smetanového sýra (pokojové teploty),
- 150 g světle hnědého cukru.
Na máslovou omáčku
- 100 g nesoleného másla,
- 125 ml melasy,
- 75 g světle hnědého cukru.
Kuchyňské nádobí:
- Tepelně odolná přilnavá fólie nebo fólie,
- Silikonová forma,
- Forma na pečení.
Předehřejte troubu na 170 °C.
Konvici uvařte a vnější stranu dortové formy zabalte do dvojité vrstvy žáruvzdorné potravinářské fólie nebo fólie. Fólie bude cheesecake při pečení chránit.
Příprava sušenkového základu: Sušenky smíchejte s máslem, dokud se nezačnou shlukovat, poté je vtlačte na dno dortové formy a dejte do lednice.
Přečtěte si také:
Příprava tvarohové náplně: Nejprve si banány rozmačkejte vidličkou. Poté vložte do misky a přidejte citronovou šťávu.
Vložte smetanový sýr do samostatné misky nebo kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka, poté přidejte smetanu a cukr. Rozmačkané banány vlijte do tvarohové směsi a míchejte do hladka.
Formu na cheesecake vyndejte z lednice a nalijte do ní připravenou náplň.
Formu na bábovku postavte doprostřed pekáče a zalijte právě převařenou vodou, dokud nedosáhne poloviny dortové formy. Vložte pánev do trouby a pečte jednu hodinu a 10 minut. Po hodině tvarohový koláč zkontrolujte, měl by být navrchu pevný, ale mírně se viklat.
Když je cheesecake hotový, vyjměte pánev z trouby a vyjměte pánev z pánve. Opatrně sejměte potravinářskou fólii z pánve a nechte vychladnout. Jakmile cheesecake vychladne, dejte ho přes noc do lednice, ale nepřikrývejte, dokud úplně nevychladne.
Příprava máslovou omáčku: V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a melasu.
Když karamelová směs začne bublat, nechte ji minutu nebo dvě provařit, dokud se nezmění na pěnovou jantarově zbarvenou omáčku.
Jakmile je cheesecake v chladničce, vyjměte jej z lednice 30 minut před podáváním, vyjměte jej z pánve a naplňte ho velkým množstvím máslové omáčky. Pokud chcete, můžete dezert ozdobit banány a smetanou.
Připravte dezerty s UNIAN: další recepty
Kávový koláč je jedním z nejoblíbenějších receptů díky své bohaté, jedinečné chuti, ale také se neuvěřitelně snadno peče. Díky receptu od Jamieho Olivera ji zvládne připravit i začínající kuchařka. A vaření bude trvat jen 10-15 minut.
Pokud milujete banány, můžete si připravit banánové muffiny bez cukru. Jedná se o velmi chutný, ale snadno připravitelný dezert.