Je možné jíst fazole každý den: odborník na výživu vysvětlil nečekaný účinek na zdraví

Bylo zjištěno, že jeden šálek vařených fazolí obsahuje 13,1 gramů vlákniny.

Fazole obsahují o něco méně tuku a nasycených tuků než jiné luštěniny / koláž UNIAN, foto ua.depositphotos.com

Fazole jsou všestranné a cenově dostupné jídlo, které při každodenní konzumaci může poskytnout více zdravotních výhod, než mnozí očekávali, zejména pokud jde o udržení zdravé hladiny cholesterolu, píše Health Digest.

Špičková odbornice na výživu Annette Snyder řekla, že fazole jsou bohaté na vysoce kvalitní živiny:

„Fazole obsahují o něco méně tuku a nasycených tuků než jiné luštěniny, ale stejné množství vlákniny a bílkovin. Většina vlákniny je rozpustná, což může snížit hladinu cholesterolu.“

Jeden šálek vařených fazolí obsahuje 13,1 gramů vlákniny, podle USDA. Clevelandská klinika doporučuje, aby většina dospělých konzumovala 22 až 34 gramů vlákniny denně, v závislosti na pohlaví a věku.

Přečtěte si také:

Je třeba poznamenat, že dospělí, kteří se zúčastnili studie v roce 2021 a jedli jeden šálek fazolí každý den po dobu čtyř týdnů, byli schopni snížit hladinu cholesterolu. Tato studie poskytla silné důkazy na podporu teorie, že každodenní konzumace fazolí může účinně snížit „špatný“ cholesterol (lipoprotein s nízkou hustotou neboli LDL) i celkový cholesterol.

„Fazole se dají použít jako náhrada živočišných bílkovin, které mají vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Dobře fungují v dušených pokrmech a polévkách, jako je chilli. Dobře se hodí i do studených salátů s jinými fazolemi, kukuřicí a nakrájenou zeleninou.“ řekla nutriční terapeutka Annette Snyder.

Připomeňme, že UNIAN dříve jmenoval produkty, které podporují hubnutí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: