Foto: z otevřených zdrojů
Podle potřeby zakápněte trochou olivového oleje nebo jogurtu nebo zakysané smetany
Řepné gazpacho je jednoduchá, lahodná vychlazená polévka z řepy s okurkou, avokádem a čerstvým koprem – zdravá a nízkokalorická.
Středobodem jídelního stolu může být chlazená polévka z řepy, ozdobená na kostičky nakrájeným avokádem, křupavou okurkou, cibulí, červenou řepou a čerstvým koprem a kapkou olivového oleje nebo jogurtu.
Recept
Ingredience:
- řepa 400 g
- česnek 1-2 stroužky
- okurka 3 ks.
- svazek kopru
- vinný ocet 2 lžíce. l.
- sůl
- pepř
- půlka avokáda
- cibule 1 ks.
Příprava:
- Vložte řepu do středního hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte do měkka, asi 60 až 90 minut. Opláchněte studenou vodou.
- Když řepa vychladne, odstraníme slupky. Nakrájejte a vložte do mixéru (trochu si nechte na ozdobu) se 2 šálky studené vody nebo studeného zeleninového vývaru. Přidejte polovinu nakrájené cibule, česnek, 2 nakrájené okurky (jedna si vynechte), sůl, pepř, ocet a asi všechen kopr (trochu si nechte na ozdobu). Mixujte do hladka. Ochutnejte a upravte sůl a ocet. Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Připravte dekoraci. Zbylou řepu, okurku, avokádo nakrájíme nadrobno a zbylý kopr nasekáme. Vychladlou polévku z řepy (čím studenější, tím lepší) nalijeme do misek. Nahoru položte ozdoby. Podle potřeby zakápněte trochou olivového oleje nebo jogurtu nebo zakysané smetany. Podávejte ihned!