„Královský“ piškotový dort s marmeládou: odhalený nejjednodušší recept Battenberg

Dort připomíná šachovnici.

Odhalen jednoduchý recept na slavný piškot / foto ua.depositphotos.com

Battenberg je klasický britský dort, který byl po mnoho let běžnou součástí čaje. Peče se z růžových a žlutých koláčků, které drží pohromadě meruňkovou marmeládou.

Na první pohled se může zdát způsob přípravy tohoto koláče složitý, ale BBC Good Food zveřejňuje recept na „Battenberg“, který se nazývá nejjednodušší. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 175 g velmi měkkého másla;
  • 175 g zlatého cukru;
  • 3 střední vejce;
  • 50 g mletých mandlí;
  • 140 g samokypřicí mouky;
  • ½ lžičky. prášek do pečiva;
  • ½ lžičky. mandlový extrakt;
  • růžové potravinářské barvivo.

Musíte si také koupit produkty na zdobení dortu. Podle receptu musíte vzít:

  • 100 g meruňkového džemu;
  • moučkový cukr na posypání;
  • 500 g bílého marcipánu.

Příprava sušenky

Předehřejte troubu na 160-180°C a vezměte si čtvercovou formu o průměru 20 cm. Doprostřed položte dvojitou vrstvu fólie a každou přihrádku vyložte dvěma kusy pergamenového papíru.

Vezměte velkou mísu a prošlehejte všechny ingredience na dort kromě potravinářského barviva. Poté polovinu směsi nalijte na jednu stranu formy a druhou smíchejte s barvivem. Když zrůžoví, naplňte druhou částí formy a rovnoměrně rozetřete.

Sušenku pečte 25–30 minut, poté ji nechte dalších 15 minut vychladnout na pánvi a přendejte na mřížku.

Sestavení dortu

Sušenky položte na prkénko a ořízněte strany, aby se vytvořily rovné okraje. Poté je podélně rozřízněte – měly by vám zůstat dva žluté a dva růžové obdélníkové kousky.

Meruňkový džem zahřejte v hrnci nebo v mikrovlnné troubě a sceďte. Na ploše poprášené moučkovým cukrem rozválejte čtvrtinu marcipánu na obdélník 20x10cm. Namažte ji teplou marmeládou a položte na ni dvě různobarevné sušenky, které „slepte“ trochou marmelády. Poté vrchní části koláčů potřete polevou a zbývající koláče uspořádejte do šachovnicového vzoru.

Zdobení „Battenberg“

Zbylý marcipán rozválíme na obdélník asi 20×25 centimetrů. Zbylou marmeládou pak potřete vnější stranu dortu a zvedněte nad ní marcipán. Vršek a boky uhlaďte válečkem a přebytek odstřihněte. Z každého konce také uřízněte tenký kousek, aby vypadal čistěji.

Další chutné recepty na pečení

Už dříve šéfkuchařka Lisa Marley odhalila tajemství neobvyklého koláče s vitamínem C. Určitě osloví lidi, kteří milují citrusové plody.

A slavný šéfkuchař a restauratér Jamie Oliver nám prozradil, jak rychle a jednoduše připravit lahodný kávový dort.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: