Odborník na výživu řekl, kolikrát denně musíte jíst, abyste byli zdraví

Foto: z otevřených zdrojů

Odborník na výživu poznamenal, že je důležité rozdělit kalorie během dne.

Snad každý člověk přemýšlí nad tím, jak často by měl jíst. Pokud mluvíme o frekvenci jídel, měli byste věnovat pozornost přítomnosti nemocí a dalších funkcí. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku nutriční specialistky Yulie Koval.

Kolikrát tam je

Každý člověk je individuální a má své preference, životní rytmus, různé pohybové aktivity a v konečném důsledku i své nemoci, které je třeba brát v úvahu.

Kromě pravidelnosti a frekvence je pro zdraví důležité také zohledňovat rozložení denní spotřeby energie a synchronizaci jídla podle cirkadiánních rytmů.

„Nedávné prospektivní studie prokázaly významné zvýšení rizika onemocnění s vysokou frekvencí jídla (6 jídel denně) ve srovnání s nízkou frekvencí jídel,“ uvádí zpráva.

Podle odborníka potřebuje většina lidí 3 hlavní výživná jídla.

Je třeba vzít v úvahu následující faktory:

  • snídani nelze ignorovat. Ti, kteří snídají, mají nižší riziko přibírání na váze ve srovnání s těmi, kteří ji vynechávají. Plná snídaně navíc snižuje riziko přejídání se během dne a vyhýbání se chaotickým svačinám
  • Každé jídlo bude obsahovat základní makroživiny: bílkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu
  • v intervalech mezi jídly budou dodržovány přestávky na jídlo, během kterých bude povolen čaj nebo káva bez cukru a vody
  • večeře bude lehká 3-4 hodiny před spaním, aby nedošlo k negativnímu ovlivnění cirkadiánních rytmů

Co je důležité zvážit

Odborník na výživu poznamenal, že je důležité rozdělit kalorie během dne. Vysoce kalorické ranní jídlo oproti vysoce kalorické večeři může ovlivnit úbytek hmotnosti a hladinu ghrelinu.

Zejména můžete přidat svačinu, která může být plnohodnotná a výživná, v takovém případě vašemu zdraví rozhodně neuškodí.

Je důležité si uvědomit, že může být vyžadováno občerstvení:

  1. pro ty, kteří mají v anamnéze gastrointestinální onemocnění
  2. který má poruchy příjmu potravy a pomohou kontrolovat hlad
  3. kdo potřebuje hodně kalorií a nemůže fyzicky jíst a objemy porcí jsou rozděleny do 3 dávek
  4. sportovců
  5. děti, těhotné a kojící ženy

Příklady zdravých svačin:

  • bobule + ořechy + jogurt
  • zeleninový salát s mozzarellou a chlebem
  • hummus se zeleninou
  • celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, avokádem a bylinkami

„Když zavoláte, máte pocit hladu a zastavíte se, když se cítíte sytí, je skvělé, ale nyní během období stresu většina lidí pociťuje poruchy příjmu potravy a jíst jídlo, když je volá emocionální hlad, může vést k nadváze,“ dodal odborník na výživu. .

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: