Jedna z nejoblíbenějších omáček na světě: recept na jablečné chutney

Foto: z otevřených zdrojů

Tato indická omáčka je oblíbená ve Velké Británii. A nyní se připravuje po celém světě.

Chutney je omáčka indického původu vyrobená z ovoce nebo zeleniny, která je oblíbená také v Anglii. Jablečné chutney, které nabízíme v tomto receptu, je obohaceno o cibuli, ocet, cukr, koření a rozinky, které dodávají pokrmu charakteristickou sladkokyselou chuť. Hodí se k masu a sýrům. Recept byl sdílen na webu Giallo Zafferano.

Jablečné chutney

Ingredience na 1,2 kg chutney:

  • jablka Fuji nebo podobná jablka – 1 kg;
  • cibule – 500 g;
  • cukr – 500 g;
  • rozinky – 125 g;
  • bílý vinný ocet – 1 l;
  • čerstvý zázvor – 20 g;
  • semena koriandru – 2 lžičky;
  • hřebíček ½ lžičky;
  • sůl do 25 g.

Příprava:

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na jemno, poté oloupeme cibuli a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky. Hřebíček a semínka koriandru dejte do hmoždíře a tloučkem vytvořte jemný prášek.
  3. Cibuli dejte do velkého hrnce spolu s jablky a zázvorem.
  4. Přidejte také koření, rozinky a cukr. Ke konci dosolíme a přidáme poloviční dávku octa. Vše dobře promícháme a vaříme na středním plameni asi hodinu.
  5. Po hodině vlijte zbylý ocet, snižte plamen a na mírném ohni vařte další hodinu. Po době vaření bude směs velmi hustá, podobně jako marmeláda. Pokud chcete jablečné chutney sníst ihned, nechte ho vychladnout a podávejte.
  6. Pokud chcete skladovat déle, přelijte směs ještě horkou do předem dezinfikovaných sklenic, zavíčkujte a obraťte. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí zkontrolujte, zda víko při stlačení uprostřed „nezaklapne“.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: