Site icon Wellness Way Česká republika

Jedna z nejoblíbenějších omáček na světě: recept na jablečné chutney

Foto: z otevřených zdrojů

Tato indická omáčka je oblíbená ve Velké Británii. A nyní se připravuje po celém světě.

Chutney je omáčka indického původu vyrobená z ovoce nebo zeleniny, která je oblíbená také v Anglii. Jablečné chutney, které nabízíme v tomto receptu, je obohaceno o cibuli, ocet, cukr, koření a rozinky, které dodávají pokrmu charakteristickou sladkokyselou chuť. Hodí se k masu a sýrům. Recept byl sdílen na webu Giallo Zafferano.

Jablečné chutney

Ingredience na 1,2 kg chutney:

Příprava:

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na jemno, poté oloupeme cibuli a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky. Hřebíček a semínka koriandru dejte do hmoždíře a tloučkem vytvořte jemný prášek.
  3. Cibuli dejte do velkého hrnce spolu s jablky a zázvorem.
  4. Přidejte také koření, rozinky a cukr. Ke konci dosolíme a přidáme poloviční dávku octa. Vše dobře promícháme a vaříme na středním plameni asi hodinu.
  5. Po hodině vlijte zbylý ocet, snižte plamen a na mírném ohni vařte další hodinu. Po době vaření bude směs velmi hustá, podobně jako marmeláda. Pokud chcete jablečné chutney sníst ihned, nechte ho vychladnout a podávejte.
  6. Pokud chcete skladovat déle, přelijte směs ještě horkou do předem dezinfikovaných sklenic, zavíčkujte a obraťte. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí zkontrolujte, zda víko při stlačení uprostřed „nezaklapne“.
Exit mobile version