Foto: z otevřených zdrojů
Tato indická omáčka je oblíbená ve Velké Británii. A nyní se připravuje po celém světě.
Chutney je omáčka indického původu vyrobená z ovoce nebo zeleniny, která je oblíbená také v Anglii. Jablečné chutney, které nabízíme v tomto receptu, je obohaceno o cibuli, ocet, cukr, koření a rozinky, které dodávají pokrmu charakteristickou sladkokyselou chuť. Hodí se k masu a sýrům. Recept byl sdílen na webu Giallo Zafferano.
Jablečné chutney
Ingredience na 1,2 kg chutney:
- jablka Fuji nebo podobná jablka – 1 kg;
- cibule – 500 g;
- cukr – 500 g;
- rozinky – 125 g;
- bílý vinný ocet – 1 l;
- čerstvý zázvor – 20 g;
- semena koriandru – 2 lžičky;
- hřebíček ½ lžičky;
- sůl do 25 g.
Příprava:
- Jablka oloupeme a nakrájíme na jemno, poté oloupeme cibuli a nakrájíme na tenké plátky.
- Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky. Hřebíček a semínka koriandru dejte do hmoždíře a tloučkem vytvořte jemný prášek.
- Cibuli dejte do velkého hrnce spolu s jablky a zázvorem.
- Přidejte také koření, rozinky a cukr. Ke konci dosolíme a přidáme poloviční dávku octa. Vše dobře promícháme a vaříme na středním plameni asi hodinu.
- Po hodině vlijte zbylý ocet, snižte plamen a na mírném ohni vařte další hodinu. Po době vaření bude směs velmi hustá, podobně jako marmeláda. Pokud chcete jablečné chutney sníst ihned, nechte ho vychladnout a podávejte.
- Pokud chcete skladovat déle, přelijte směs ještě horkou do předem dezinfikovaných sklenic, zavíčkujte a obraťte. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí zkontrolujte, zda víko při stlačení uprostřed „nezaklapne“.