Foto: z otevřených zdrojů
Běžné kuchyňské houbičky a kartáče mohou obsahovat bakterie, pokud nejsou správně umyty.
Myslíte si, že nejšpinavější místo v bytě je záchod? Ne, tohle je kuchyně! Vždy jsou zjevné nečistoty – použité nádobí, lepkavá podlaha nebo suchá trouba. Ale které „čisté“ předměty v kuchyni jsou nejšpinavější, o čemž se ani nezmiňujeme, píše RBC-Ukraine.
Houby, kartáče a hadry na nádobí
Běžné kuchyňské houbičky a kartáče mohou obsahovat bakterie, pokud nejsou správně umyté. Po každém použití by se měly umýt v horké vodě. Pro hloubkové čištění lze houbičky a kartáče vložit do myčky.
Lednička
I v chladných podmínkách mohou uvnitř chladničky růst škodlivé bakterie. Abyste zabránili kontaminaci, skladujte ovoce a zeleninu nemyté a zásuvky pravidelně myjte. Maso a další potraviny mohou také zanechat stopy, které je třeba vyčistit. Jednou za měsíc vyjměte police a zásuvky pro důkladné umytí horkou vodou a saponátem.
Dřez
I přes neustálý proud vody se mohou ve dřezu hromadit choroboplodné zárodky, zejména kolem odtoku a okrajů. Dřez by měl být dezinfikován každý den, zejména po přípravě jídla nebo mytí nádobí. Nezapomeňte na madla baterie a povrch přiléhající k dřezu.
Stolní desky
Kuchyňské desky se často stávají místem, kde jsou umístěny tašky a potraviny, což může vést ke kontaminaci. Čistěte pracovní desky dezinfekčními ubrousky nebo sprejem každý den, zejména před přípravou jídla. Čistěte každý den rohy a plochy pod malými spotřebiči.
Prkénka na krájení
Prkénka na krájení, zejména dřevěná, mohou obsahovat bakterie v malých prasklinách. Abyste předešli křížové kontaminaci, používejte na maso a zeleninu samostatná prkénka. Po každém použití omyjte desky horkou mýdlovou vodou a důkladně osušte.
Kávovar a mixér
Teplé a vlhké prostředí kávovaru může podporovat růst bakterií a plísní. Kávovar a další malé spotřebiče po každém použití důkladně umyjte. Jednou týdně je rozeberte a umyjte v horké mýdlové vodě nebo v myčce na nádobí.
Opakovaně použitelné krabičky na oběd, nákupní tašky a láhve na vodu
Opakovaně použitelné nádoby je třeba po každém použití důkladně umýt. Rozložte je a umyjte v horké mýdlové vodě nebo v myčce na nádobí. Krabice na oběd a opakovaně použitelné sáčky lze pro lepší čištění prát v pračce.
Jakékoli knoflíky, tlačítka a touchpady
Rukojeti spotřebičů a touchpady jsou při čištění často přehlíženy. Čistěte je každý týden dezinfekčními ubrousky nebo sprejem, zejména po kontaktu se syrovými potravinami.