Foto: z otevřených zdrojů
Kyopoola se tradičně připravuje v Bulharsku a Turecku. V Turecku se svačina obvykle podává s česnekovým jogurtem.
Kyopoolu je tradiční bulharský studený předkrm neboli lilkový kaviár. Köpoğlu se připravuje také v Turecku. Bulhaři toto jídlo nazývají „zelený kaviár“. Recept byl sdílen na webu Yemek.
Kyopoolu, bulharský lilkový kaviár
Ingredience:
- lilek – 4 ks;
- sladká paprika – 2 ks;
- chilli – 2 ks;
- rajčata – 2 ks;
- česnek – 2 stroužky;
- svazek koriandru;
- rostlinný olej, sůl, cukr;
- vinný ocet – 2 polévkové lžíce.
Příprava:
- Lilky, sladkou papriku a chilli papričky omyjeme, propícháme vidličkou a pečeme v troubě na 190 stupňů 30-40 minut.
- Poté spařené papriky zabalte do sáčku, nechte 10 minut odstát a zbavte slupky a semínek. Lilek oloupeme. Zeleninu nakrájejte najemno nebo rozmixujte v mixéru. Rajčata zbavíme slupky tak, že je přelijeme vroucí vodou. Rozdrťte rajčata a česnek v mixéru.
- Nakrájené lilky a papriky smícháme s rajčatovo-česnekovým protlakem. Přidejte najemno nasekaný koriandr (nebo petržel). Osolíme, přidáme cukr, máslo a vinný ocet. Nechte vylouhovat a podávejte.
|