Site icon Wellness Way Česká republika

Nová studie zjistila, že přidání octa do vaší stravy může zmírnit depresi

Vědci se domnívají, že kyselina octová obsažená v octu ovlivňuje v těle zpracování metabolitů spojených se zlepšením nálady.

Ocet může zlepšit vaši náladu, zjistila nová studie

I když má ocet výrazně kyselou chuť, stále více lidí jej z lékařských důvodů přidává do jídelníčku. Podle Healthdigest obsahuje jablečný ocet polyfenoly, které pomáhají tělu odolávat oxidativnímu stresu. Ocet však může ovlivnit i psychické zdraví lidí, zejména zlepšit náladu. Podle studie z roku 2024 zveřejněné v časopise Nutrients tedy přidání malého množství octa z červeného vína do prvního jídla může pomoci vyrovnat se s depresí.

Ve studii užívali dospělí s nadváhou doplněk jablečného octa jednou denně nebo pili dvě polévkové lžíce octa z červeného vína (zředěného ve vodě) dvakrát denně s prvním jídlem. Po čtyřech týdnech skupina užívající ocet z červeného vína vykázala 42% zlepšení v jednom ze dvou dotazníků týkajících se deprese. Vědci se domnívají, že kyselina octová, která se nachází v octu, ovlivňuje v těle zpracování metabolitů spojených se zlepšením nálady.

Pití dvou polévkových lžic octa z červeného vína denně vám však poskytne 3 gramy kyseliny octové, zatímco tablety jablečného octa poskytují pouze 22,5 miligramů kyseliny octové.

Studie byla zároveň limitována tím, že se jí zúčastnilo pouze 28 lidí. Studie také nezjistila žádné významné rozdíly mezi skupinami octa v jiné míře deprese. Lidé ve studii měli pouze mírnou až středně těžkou depresi, takže se vědci domnívají, že je třeba provést další výzkum, aby se otestovaly účinky octa na lidi s klinickou depresí.

Zdravotní přínosy různých druhů octa

Podle článku publikovaného v časopise Antioxidants v roce 2019 má balzamikový ocet (který se vyrábí z hroznů) největší antioxidační sílu ve srovnání s octem z červeného vína a jablečného octa. Balzamikový ocet také obsahuje nejvyšší množství polyfenolů, jako je kyselina gallová a kyselina protokatechunová, které pomáhají zvyšovat antioxidační kapacitu.

Polyfenoly nalezené v octu mohou snižovat cholesterol tím, že omezují schopnost těla oxidovat LDL cholesterol, jak bylo zjištěno v roce 2022. Bioaktivní sloučeniny v octu mohou také snížit zánět a zlepšit zdraví tepen. Přidání více octa do vaší stravy může také snížit váš systolický krevní tlak.

Již dříve UNIAN hovořil o přínosech slunečnicových semínek pro tělo, zejména pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a poskytují podporu imunity.

Exit mobile version