Site icon Wellness Way Česká republika

Harvard jmenoval dva zdraví nejškodlivější produkty

Vědci z Harvardu zjistili, že tyto ultrazpracované potraviny mohou zkrátit život člověka.

Harvardští vědci řekli, co je lepší nejíst a nepít / foto ua.depositphotos.com

Pití slazených nebo cukrem slazených nápojů a vysoce zpracovaných potravin může zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Uvádí to studie Harvard School of Public Health, publikovaná v The Lancet, píše New York Post. Konkrétně výzkumníci sledovali příjem ultrazpracované potravy u více než 200 000 zdravotnických pracovníků po dobu 30 let, aby zjistili, zda se u nich nevyvinula srdeční choroba nebo mrtvice.

Ultra zpracované potraviny obsahují nadbytečné kalorie, přidané cukry, sodík a nezdravé tuky.

Přečtěte si také:

Autoři studie rozdělili ultrazpracované potraviny do 10 skupin:

Tři nejoblíbenější druhy mezi subjekty byly chléb a cereálie, sladké svačiny a dezerty a hotová jídla.

Vědci zjistili, že ne všechna taková jídla jsou špatná – slané svačiny, cereálie a dezerty na bázi jogurtu/mléčných výrobků jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění a ultra zpracované pečivo a cereálie jsou spojeny s nižším rizikem mrtvice.

Odborníci na výživu již dlouho varují před sladkými limonádami a zpracovaným masem. Příliš mnoho přidaného cukru může vést k chronickému zánětu srdce a cév a zvýšit riziko cukrovky.

A zpracované maso se připravovalo solením, sušením, uzením nebo přidáním chemických konzervantů. Sůl může zvýšit krevní tlak a nasycené tuky mohou zvýšit hladinu cholesterolu.

Vědci dospěli k závěru, že je třeba se vyhnout limonádám a zpracovanému masu a před konzumací je třeba zvážit nutriční hodnotu ultrazpracovaných potravin.

„Snížení sodíku, nasycených tuků, přidaných cukrů a různých přísad, které nejsou nezbytné pro lidské zdraví,“ uzavřeli autoři studie.

Více novinek zpracovaných potravin a nápojů

Konzumace ultrazpracovaných potravin a nápojů může často vést k vyššímu riziku rozvoje onemocnění, jako je demence nebo cukrovka 2. typu. Odborník na výživu Jinan Banna označil za vysoce zpracovaný nápoj č. 1, který nikdy nepije. Uvedla, že sodovku nikdy nepije.

Exit mobile version