Site icon Wellness Way Česká republika

Je ve stravě stoletých lidí: odborník na výživu označil za nepostradatelný produkt v kuchyni

Výrobek, který odborník na dlouhověkost považuje ve své kuchyni za nepostradatelný, má jemnou chuť.

Odborník na výživu vysvětlil výhody tofu / foto pixabay.com

Sojový sýr tofu, který se tradičně vyrábí ze sójových bobů a tekutiny, která zůstane po odstranění soli z mořské vody (nigari), obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které se nacházejí v mase, drůbeži, vejcích, rybách a mléčných výrobcích, ale bez cholesterolu, protože je na rostlinné bázi.

Tento sýr je bohatý na vápník, železo, vitamíny, vlákninu a isoflavony, typ rostlinného estrogenu, podle článku CNBC od japonské registrované dietoložky a expertky na dlouhověkost Michiko Tomioka.

„V Japonsku milují tofu lidé všech věkových kategorií. Mým příbuzným je 95 a 88 let. Stále žijí v Naře a každý den jedí tofu, natto (fermentované sójové boby) a polévku miso. Svou dlouhověkost připisují… částečně tuto každodenní rutinu,“ podělil se odborník.

Odborník na výživu poznamenal, že tofu je její nejpotřebnější produkt v kuchyni. Tomioka řekla, že se přestěhovala do USA v roce 1994 a tofu bylo tehdy těžké sehnat:

„Kdybych našel balené možnosti… měl jsem doma asi dva tucty najednou. I dnes mám v lednici vždy několik balíčků tofu.“

Podle odborníka na výživu studie ukázaly, že konzumace tofu může zejména pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a snížit hrozbu ztráty kostní hmoty.

Tomioki zdůraznil, že tofu má jemnou chuť, takže se dá kombinovat téměř se všemi potravinami.

Přečtěte si také:

Zajímavá zpráva – co už bylo o jídelníčku stoletých lidí hlášeno

Dříve nutriční specialistka Amy Davis říkala, že luštěniny jedí zejména dlouhověcí lidé. Expert poznamenal, že fazole obsahují rostlinné bílkoviny, jsou bohaté na vlákninu, pomáhají kontrolovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a také snižují riziko srdečních onemocnění.

Exit mobile version