Site icon Wellness Way Česká republika

Sezóna melounů je v plném proudu. Kolik z nich můžete denně sníst a kdo by to neměl dělat?

Foto: z otevřených zdrojů

Šťavnatý a sladký meloun je skvělý sám o sobě, ale ve spojení s dalšími ingrediencemi otevírá nové chuťové dimenze.

Melouny jsou k dostání na pultech velkých supermarketů po celý rok. Nejchutnější a nejzdravější jsou ale na konci léta. Kolik vodních melounů můžete během dne sníst a jaké jsou jejich výhody, říká RBC-Ukraine s odkazem na příspěvek nutriční specialistky Svetlany Fus na Instagramu.

Jaké jsou výhody vodních melounů?

Šťavnatý a sladký meloun je skvělý sám o sobě, ale ve spojení s dalšími ingrediencemi otevírá nové chuťové dimenze. Toto ovoce obsahuje 92 % vody, která pomáhá hydratovat tělo a poskytuje prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty.

Meloun podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému díky přítomnosti hořčíku, draslíku, vitamínů A, B6, C a aminokyseliny citrulin, která dokáže snižovat krevní tlak.

Vitamin C posiluje imunitní systém a pomáhá tělu lépe vstřebávat železo, zatímco vitamin A je důležitý pro zdravou pokožku a zrak.

Posypáním melounu solí získáte nejen nový chuťový zážitek, ale také doplníte elektrolyty, které se mohly po tréninku ztratit.

Vodní meloun vděčí za svou pozitivní červenou barvu antioxidantu lykopenu, který snižuje riziko rakoviny a cukrovky. Pokud je to pro vás důležité, vyberte si meloun sytě červené barvy s minimálním počtem semínek. A čím zralejší, tím lepší.

Kolik vodních melounů můžete denně sníst?

Meloun obsahuje hodně fruktózy, která může způsobit plynatost ve střevech. Proto přejídání melounu může vést k nepříjemným pocitům v gastrointestinálním traktu.

Přesné množství melounu, které můžete za den sníst, závisí na vaší celkové stravě.

Na množství melounu, které konzumují, by si měli dávat pozor především lidé s inzulínovou rezistencí, cukrovkou nebo nadváhou. Mimochodem, odborník vyvrátil mýtus o dusičnanech ve vodních melounech.

„Naše tělo si nezávisle produkuje dusičnany nezbytné pro své normální fungování, největší hrozbu představují dusičnany, které se v těle mění na dusitany,“ napsala Světlana.

Exit mobile version