Podle těchto lidí mohou být přínosy i z neočekávaných látek.
Co se stane, když tam bude křída, hlína a země – proč to křupáci dělají / UNIAN
Na populární síti TikTok se stále častěji objevují videa, kde lidé z různých částí planety jedí křídu, hlínu a zeminu, protože to považují za zdravé. UNIAN zjistil, proč si novodobí gurmáni říkají „crunchers“ a co je podstatou jejich koníčka.
Dříve jsme mluvili o tom, kdo jsou kvadrobeři a zda je napodobování zvířat nebezpečné.
Kdo jsou crunchři a proč jedí tyto věci?
Crunchers jsou lidé, kteří přišli s názvem pro svou „subkulturu“, počínaje anglickým slovem „crunch“ – křupat, praskat, vrzat. Soudě podle četných videí z TikTok, tito lidé nemají odpor k jídlu hlíny, země nebo křídy – tvrdí, že takové jídlo je velmi dobré pro zdraví.
Vše začalo videem koučky pro plodnost a hormonálního zdraví Stephanie Adlerové, která ukázala, jak její dítě jí špínu. Adler video doprovodila textem, kde napsala: „Chcete zlepšit zdraví střev svého dítěte (a svého vlastního)? Jezte špínu!“ A dodala, že lžička organické biodynamické půdy obsahuje více mikroorganismů než lidé na zemi.
Další video TikTok bylo od influencerky a matky čtyř dětí, kde před kamerou drží nádobu s červenou látkou a tvrdí, že je to červená hlína a žena ji v těhotenství jí.
Poté vlna popularity „zdravé“ hlíny a bahna exponenciálně vzrostla – maloobchodníci začali otevírat obchody na Etsy, Amazonu a eBay a nabízet své produkty lidem. Některé z nich dokonce tvrdí, že jíl dokáže omladit pleť, vyčistit a stáhnout póry a vyrovnat produkci kožního mazu způsobujícího akné a lupy.
Když crunchři vysvětlují, proč jedí křídu, hlínu a bláto, poukazují na výzkum britské Národní zdravotní služby (NHS), který popisuje, že bílý jíl skutečně dokáže odstraňovat toxiny z těla. Argumentem jsou i slova vědců z vídeňské univerzity, že využívání půdy opravdu přináší výhody.
Přečtěte si také:
Lékaři říkají, že důvod, proč chcete jíst půdu, se skrývá v potřebách těla nebo poruchách příjmu potravy.
Co se stane, když budete jíst křídu, zeminu a hlínu – názor gastroenterologa
Evgenia Belinskaya, gastroenterolog a terapeut, říká, zda je skutečně možné jíst půdu. Říká, že za prvé by se neměla jíst půda, protože může obsahovat chemikálie, včetně pesticidů, a také těžké kovy, které jsou zdraví nebezpečné. Můžete dostat akutní i chronickou otravu. Za druhé, v půdě je mnoho parazitů a bakterií. Můžete se snadno nakazit helminty. Kromě toho je v půdě botulotoxin (provokuje botulismus – pozn.), proto za určitých podmínek mohou v důsledku konzumace půdy nastat nepříjemné následky.
V zemi mohou být i kameny a sklo, které mohou způsobit poškození celistvosti sliznice v dutině ústní nebo v jícnu či žaludku.
Expert poznamenal, co se stane, když tam bude hlína:
Jíl může také obsahovat těžké kovy a parazity. Kromě toho může jíl vyvolat poruchy trávení. Je nebezpečné jíst hlínu? Při neustálé konzumaci se může vyskytnout nedostatek železa, ale k tomu ho musíte jíst tři měsíce nebo déle.
Složení čisté křídy je uhličitan vápenatý. Pokud konzumujete průmyslovou křídu, může obsahovat nečistoty olova, lepidla, sádry a tyto složky jsou pro naše tělo k ničemu. Zácpa je možná kvůli konzumaci křídy, protože nadměrné množství vápníku v těle může negativně ovlivnit žaludek.
Lékař připomíná, že důvod může být závislý – ti lidé, kteří konzumují hlínu nebo zeminu, mají duševní poruchu zvanou geofagie. Pokud člověk chce křídu, můžeme mluvit o závislosti zvané pica – tou je touha konzumovat něco nepoživatelného.