Nejlepší způsob, jak si objednat víno v restauraci: tipy od zkušeného sommeliera

Foto: z otevřených zdrojů

Podle odborníka byste v takových případech měli věřit odborníkům ve svém oboru.

K tomu, abyste si v restauraci objednali dobrou láhev vína, nepotřebujete znát mnoho informací. Vinný lístek, který obsahuje příliš mnoho položek, může zastrašit i toho nejzkušenějšího znalce. Coloradský sommelier Scott Mattson proto TastingTable říká, jak si objednat víno, které nejen uspokojí vaše mlsné jazýčky, ale také potěší vaše hosty u stolu.

„Pokud víno nepijete často a nevíte, co přesně máte rádi, mohu s tím pracovat. Pokud víno pijete často, máte vlastní sklípek a chcete se ponořit hluboko do vinného lístku, je to také skvělé. Bez ohledu na to z vašich zkušeností, vynaložím veškeré úsilí, abychom pro vás našli „dokonalou láhev“, poznamenal odborník.

Mattson říká, že se nemusíte starat o výběr dokonalé láhve pro zvláštní příležitost nebo párty. Místo toho si můžete pohodlně a otevřeně vyměňovat názory se sommeliérem nebo číšníkem, který vám pomůže.

„Vždy komunikujte tak jednoduše a upřímně, jak je to jen možné. Hosté velmi často vyvíjejí větší tlak na interakci, než je nutné, a používají každý vinařský výraz, který kdy slyšeli, v jedné větě,“ poznamenal sommelier.

Dodal, že i když víte o vintage směsích vše od A do Z, nemusíte své znalosti předvádět číšníkovi nebo hostům.

„Nepotřebujeme se navzájem ohromit znalostmi o víně, chci vám jen pomoci vypít něco lahodného, ​​co vám udělá radost. Zatímco povídání o obchodě je zábavné, mým hlavním posláním je najít hostům víno, které budou chtít láska,“ zdůraznil.Mattson.

Expert však říká, že znalost několika klíčových jednoduchých, ale popisných slov může sommeliérovi pomoci vybrat víno pro vás. Pokud máte rádi červené víno s ovocnými nebo květinovými tóny nebo oceňujete křupavější, minerálnější projevy v bílém víně, neváhejte popsat své preference.

Sommelier vám navíc může nabídnout vzorky vín, která si většinou neobjednáte nebo neznáte, například oranžové víno nebo něco perlivého. Poté, co víno ochutnáte, poskytněte zpětnou vazbu, aby vám sommelier mohl buď doplnit sklenici, nebo najít jinou láhev, která nejlépe vyhovuje vašemu vkusu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: