Site icon Wellness Way Česká republika

Odborník na výživu pojmenoval jednoduchý návyk, díky kterému se velmi rychle přejídáte a přiberete na váze

Foto: z otevřených zdrojů

Většina lidí jí rychleji, než by měla, a necítí se včas sytí, což vede ke konzumaci kalorií navíc.

V moderní společnosti lidé často spěchají a jedí příliš rychle. Nedělají si čas na to, aby si jídlo vychutnali nebo je někdy ani pořádně žvýkali. Proč je velmi škodlivé jíst rychle, říká RBC-Ukrajina s odkazem na příspěvek odborníka na výživu Olega Shvetse na Facebooku.

Proč musíte jíst pomalu

Pomalé jedení pomáhá lépe trávit jídlo, zlepšuje kontrolu hmotnosti a snižuje riziko přibírání kil navíc. Při uspěchané konzumaci jídla může dojít k ovlivnění trávení a člověk toho často zkonzumuje více, než je nutné. Naučit se jíst pomaleji je jednoduchý, ale velmi účinný zvyk, který může výrazně zlepšit vaše celkové zdraví.

Test nasycení

Jednou z nejdůležitějších výhod pomalého stravování je, že dává vašemu tělu čas, aby si uvědomil, že jste sytí. Mozku trvá asi dvacet minut od okamžiku, kdy začnete jíst, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí jí rychleji, než by měla, a necítí se včas sytí, což vede ke konzumaci kalorií navíc. Pomalé jedení vám umožní vychutnat si jídlo, věnovat pozornost chutím a texturám a cítit se skutečně sytí, spíše než jen sytí.

Zlepší se vám trávení

Trávení je výsledkem řetězové reakce. Když člověk vidí, cítí vůni nebo myslí na jídlo, začíná slinění. Sliny obsahují enzymy, které rozkládají potravu a zvlhčují ústa, což usnadňuje polykání. Žaludek zároveň začne vylučovat více kyseliny a tenké střevo se připravuje na peristaltiku. Když se jí ve spěchu, trávicí systém je nucen zahájit proces trávení dříve, než je plně připraven.

Vaše porce se sníží

Většina studií ukazuje, že pomalé jedení pomáhá spotřebovat méně. V jednom z nich dostalo 30 žen normální váhy dvě jídla z velkého talíře těstovin s rajčatovo-zeleninovou omáčkou a parmazánem spolu se sklenicemi vody.

Ženy byly požádány, aby jedly, dokud se pohodlně nenasytily, ale jednou rychle a podruhé pomalu a odložily vidličky. Výsledky ukázaly, že při rychlém stravování ženy zkonzumovaly 646 kalorií za 9 minut a při pomalém stravování 579 kalorií za 29 minut, tedy o 67 kalorií méně.

Navíc rychlé jídlo způsobilo, že lidé pocítili hlad o hodinu dříve ve srovnání s pomalým obědem. Pomalé jedení tedy nejen snížilo počet kalorií, ale zajistilo i delší pocit plnosti.

Zvýšení vody

Další výhodou pomalého stravování je zvýšení příjmu vody během jídla. Správná hydratace udržuje rovnováhu tekutin v těle, zlepšuje činnost ledvin a střev a má také pozitivní vliv na stav pokožky.

Ve stejné studii, která zahrnovala dva obědy, výzkumníci porovnávali množství vody, které účastníci konzumovali. Když jedli pomalu, vypili 409 ml vody, ale když jedli rychle, vypili jen 289 ml. Výzkumníci došli k závěru, že pití více vody může být důležitým faktorem, který vám pomůže jíst méně.

Zatímco pomalé jedení by nemělo být považováno za všelék na hubnutí, rozhodně to podporuje lepší kontrolu porcí a pocit plnosti. Výzkumy rychlého občerstvení zároveň ukazují, že může přispívat k přibírání na váze a ztrátě kontroly nad stravovacími návyky.

Výzkumy se shodují na jedné věci: Rychlojedlíci časem přiberou na váze více než pomalí jedlíci.

Přejídání a rychlost příjmu potravy. Výzkumy ukazují, že jedním z příznaků přejídání je rychlá konzumace jídla. Po epizodě záchvatovitého přejídání mají lidé často pocity viny, studu a lítosti. Zastavit přejídání je však opravdu jednoduché – je potřeba si uvědomit, co se děje, a zpomalit. A tím znovu získat kontrolu nad situací.

Jak přestat jíst rychle

Exit mobile version