Pivní galette se zeleninou: recept na slané pečivo ke svačině

Foto: z otevřených zdrojů

Charakteristickou, lehce nakyslou chuť získává křupavé sušenkové těsto z piva, které skvěle doplňuje sladkou pečenou zeleninu.

Sušenky jsou nejen sladké, ale také se zeleninou, díky čemuž je toto pečivo vynikající svačina. Křupavé sušenkové těsto navíc díky pivu získá svou charakteristickou, lehce nakyslou chuť, která ideálně doplní sladkou pečenou zeleninu. RBC-Ukraine mluví o tom, jak připravit galette se zeleninou v pivu s odkazem na kulinářskou stránku TikTok „baking.and.more4u“.

Galette recept se zeleninou

Ingredience:

  • cuketa – 1 ks;
  • rajčata – 2-3 ks;
  • mozzarella – 100-150 g;
  • mouka – 200 g;
  • světlé pivo – 75 ml;
  • rajčatová omáčka – 3 polévkové lžíce. l.;
  • rostlinný olej – 75 ml;
  • máslo (nebo rostlinný olej) – 2-3 polévkové lžíce. l.;
  • provensálské bylinky – 0,5 lžičky;
  • sezam – 2-3 lžíce. l.;
  • sůl – 0,5 lžičky.

Jak vařit galette se zeleninou pomocí piva

  1. Nejprve si připravte těsto na galetku. K tomu v hluboké misce smíchejte mouku se solí, provensálskými bylinkami, rostlinným olejem a pivem.
  2. Uhněteme těsto do hladka. Neměli byste to však dělat příliš dlouho, jinak se po upečení změní jeho textura. Na hnětení tedy stačí 3-5 minut. Poté mísu s těstem přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo.
  3. Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Zeleninu omyjeme, z cukety odřízneme stopku a vše nakrájíme na plátky. Je vhodné vybrat rajčata různých barev – pak bude sušenka vypadat zajímavě. Mozzarellu je třeba nastrouhat na velkém struhadle.
  4. Těsto přendáme na plech s pečícím papírem a rozválíme na velký koláč. Tloušťka vrstvy by měla být do 5 mm.
  5. Opatrně přeneste pergamen se sušenkovým základem na plech. Kůru potřeme rajčatovou omáčkou a rovnoměrně posypeme mozzarellou.
  6. Na sýr položte zeleninu, střídavě rajčata a cuketu. Okraje sušenky přehneme tak, aby přesahovaly zeleninu asi o 2 cm.
  7. Okraje těsta potřeme rozpuštěným máslem nebo rostlinným olejem a posypeme sezamovými semínky.
  8. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a galetku se zeleninou pečeme 40-45 minut. Počkejte, až výpečky trochu vychladnou – a můžete si dopřát.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: