Foto: z otevřených zdrojů
Neobvyklé na tomto receptu je, že se do polévky přidávají sušené švestky a zvlášť se vaří brambory
Kapustnyak je jednou z nejznámějších ukrajinských verzí polévky, která se připravuje s kysaným zelím. Neobvyklé na tomto receptu je, že se do polévky přidávají sušené švestky a zvlášť se vaří brambory. RBC-Ukrajina hovoří o tom, jak vařit zelí na stopce se sušenými švestkami s odkazem na kulinářský kanál YouTube „KARPATSKÉ SKUVARKI“.
Recept na zelí se sušenými švestkami
Ingredience:
- uzené koleno – 2 kg;
- kysané zelí – 1 kg;
- brambory – 1 kg;
- švestky – 100 g;
- perličkový ječmen – 100 g;
- kořenová petržel – 2 ks;
- cibule – 2 ks;
- sůl – 20 g;
- pepř – podle chuti.
Jak vařit zelí se sušenými švestkami na stopce
- Poměry v receptu jsou určeny pro velký rendlík nebo kotlík, ale lze je změnit podle požadovaného objemu pokrmu.
- Nejprve je třeba připravit masový vývar – je lepší k němu zvolit tučnější maso. Stopka musí být umístěna do pánve se studenou vodou, přidat sůl a zapálit.
- Oloupejte cibuli a bez nakrájení ji vhoďte do pánve spolu s kořenovou petrželkou a pepřem.
- Poté, co se voda vaří, vařte přísady dalších 40 minut na mírném ohni. Čas od času je nutné pěnu odstranit. Kroupy přitom několikrát opláchněte pod tekoucí vodou.
- Když je stopka uvařená, vytáhněte cibuli a přidejte kroupy. Přidejte také kysané zelí.
- Než to však uděláte, je potřeba ochutnat – pokud je zelí příliš kyselé, je třeba ho omýt vodou a vyždímat. Pro pohodlí se také doporučuje nakrájet zelí na malé proužky.
- Aby zelí bylo bohaté, mělo by se vařit dostatečně dlouho. Po 30 minutách vaření přidejte do zelí sušené švestky. Zvláštní chuť dodává uzený, ale můžete si vybrat i ten obyčejný.
- Zároveň je lepší přidávat méně než více – jinak chuť kysaného zelí prostě zastíní. Polévku zamíchejte a dále vařte zelí na mírném ohni, dokud nejsou ingredience zcela uvařené.
- V této době vařte brambory v samostatné pánvi – můžete si vybrat mladé i staré. Když je zelí hotové, vyjměte koleno a nakrájejte ho na malé kousky, přičemž maso oddělte od kosti.
- Nalijte zelí na talíře, přidejte nakrájenou stopku a vařené brambory – a staré jídlo je hotové.