Zelí s kolenem a sušenými švestkami: originální recept na ukrajinský první chod

Foto: z otevřených zdrojů

Neobvyklé na tomto receptu je, že se do polévky přidávají sušené švestky a zvlášť se vaří brambory

Kapustnyak je jednou z nejznámějších ukrajinských verzí polévky, která se připravuje s kysaným zelím. Neobvyklé na tomto receptu je, že se do polévky přidávají sušené švestky a zvlášť se vaří brambory. RBC-Ukrajina hovoří o tom, jak vařit zelí na stopce se sušenými švestkami s odkazem na kulinářský kanál YouTube „KARPATSKÉ SKUVARKI“.

Recept na zelí se sušenými švestkami

Ingredience:

  • uzené koleno – 2 kg;
  • kysané zelí – 1 kg;
  • brambory – 1 kg;
  • švestky – 100 g;
  • perličkový ječmen – 100 g;
  • kořenová petržel – 2 ks;
  • cibule – 2 ks;
  • sůl – 20 g;
  • pepř – podle chuti.

Jak vařit zelí se sušenými švestkami na stopce

  1. Poměry v receptu jsou určeny pro velký rendlík nebo kotlík, ale lze je změnit podle požadovaného objemu pokrmu.
  2. Nejprve je třeba připravit masový vývar – je lepší k němu zvolit tučnější maso. Stopka musí být umístěna do pánve se studenou vodou, přidat sůl a zapálit.
  3. Oloupejte cibuli a bez nakrájení ji vhoďte do pánve spolu s kořenovou petrželkou a pepřem.
  4. Poté, co se voda vaří, vařte přísady dalších 40 minut na mírném ohni. Čas od času je nutné pěnu odstranit. Kroupy přitom několikrát opláchněte pod tekoucí vodou.
  5. Když je stopka uvařená, vytáhněte cibuli a přidejte kroupy. Přidejte také kysané zelí.
  6. Než to však uděláte, je potřeba ochutnat – pokud je zelí příliš kyselé, je třeba ho omýt vodou a vyždímat. Pro pohodlí se také doporučuje nakrájet zelí na malé proužky.
  7. Aby zelí bylo bohaté, mělo by se vařit dostatečně dlouho. Po 30 minutách vaření přidejte do zelí sušené švestky. Zvláštní chuť dodává uzený, ale můžete si vybrat i ten obyčejný.
  8. Zároveň je lepší přidávat méně než více – jinak chuť kysaného zelí prostě zastíní. Polévku zamíchejte a dále vařte zelí na mírném ohni, dokud nejsou ingredience zcela uvařené.
  9. V této době vařte brambory v samostatné pánvi – můžete si vybrat mladé i staré. Když je zelí hotové, vyjměte koleno a nakrájejte ho na malé kousky, přičemž maso oddělte od kosti.
  10. Nalijte zelí na talíře, přidejte nakrájenou stopku a vařené brambory – a staré jídlo je hotové.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: