Site icon Wellness Way Česká republika

Je možné jíst zeleninu a ovoce s plísní? Zjistěte šokující pravdu

Foto: z otevřených zdrojů

Měli byste vědět, že plíseň na potravinách znamená víc než jen zhoršení vzhledu a chuti. I to je riziko pro naše zdraví

Plísně na ovoci a zelenině uvolňují toxiny, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví. Poškozenou část výrobku nestačí odříznout, protože je celá plesnivá. Jeho konzumace může způsobit otravu a poškození vnitřních orgánů. RBC-Ukrajina informuje o nebezpečí s odkazem na Strona Zdrowia.

Jak moc škodí plesnivá zelenina a ovoce?

Během léta máme mnohem větší přístup k čerstvé zelenině a ovoci, což usnadňuje péči o naše zdraví a doplňování hladiny vitamínů a minerálů v těle. Ne vždy jsou však tyto produkty pro nás dobré. Vlivem vysokých teplot se na nich může objevit plíseň.

Měli byste vědět, že plíseň na potravinách znamená víc než jen zhoršení vzhledu a chuti. I to je riziko pro naše zdraví. Mykotoxiny produkované plísněmi mohou poškodit ledviny a játra a jsou karcinogenní. Při nákupu si proto výrobek pečlivě zkontrolujte.

Proč je plíseň nebezpečná?

Plíseň, která se objevuje na poškozené a zkažené zelenině a ovoci v podobě bílého, šedého nebo nazelenalého povlaku, je houba vznikající na nesprávně skladovaných produktech. Plísně produkují toxiny, které jsou nebezpečné pro naše zdraví, varují lékaři.

Obvykle se živí zeleninou, ovocem, obilovinami, ořechy a semeny, masem a mléčnými výrobky. Plísně obsahují mykotoxiny, z nichž nejnebezpečnější jsou:

Tyto látky se nacházejí nejen ve viditelné shnilé části pokrmu, ale také ve veškeré plesnivé zelenině nebo ovoci.

Pronikají hluboko do produktu a plíseň viditelná na povrchu je pouhý povlak mycelia, jehož „kořeny“ nejsou pouhým okem viditelné a nacházejí se uvnitř ovoce nebo zeleniny.

Nestačí tedy shnilou část odříznout, protože konzumace takového produktu je spojena se zdravotními riziky a může způsobit otravu.

Mezi příznaky otravy patří nejen alergie nebo zažívací potíže jako nevolnost, průjem a zvracení, ale také závažnější účinky toxinů na celý organismus.

Otrava plísní může způsobit:

  1. poškození jater, kůže a sliznic,
  2. poruchy oběhového, nervového, trávicího a ledvinového systému,
  3. plicní edém,
  4. může způsobit potrat nebo poškození plodu u těhotných žen.
Exit mobile version