Foto: z otevřených zdrojů
Žijeme v době, kdy se marketéři snaží prodat úplně všechno.
Ghí je tradiční indické máslo, které se vyrábí pomalým zahříváním másla, dokud se voda a mléčná bílkovina neodpaří a zbytek nezíská zlatavou barvu a výrazné aroma. Tento proces zanechává čistý tuk, který má dlouhou trvanlivost a nevyžaduje chlazení. Všichni odborníci na výživu online si ho chválí a tvrdí, že je maximálně zdravý.
Je to skutečně tak, říká RBC-Ukraine s odkazem na příspěvek trenéra Viktora Mandzyaka na Facebooku.
Je ghí zdravé?
Podle Victora je tento produkt „jen propagovaný tuk“. Navíc je živočišného původu s velmi vysokým obsahem nasycených tuků.
„Na tomto oleji není nic zvláštního, kromě toho, že zní exoticky,“ řekl Mandziak.
Odborník řekl, že žijeme v době, kdy se marketéři snaží prodat úplně všechno.
Trenér poradil, že ghí je jen přepuštěné máslo a nic víc. Tento produkt také stojí hodně peněz ve srovnání s běžným máslem.
„Máslo je produkt, který je třeba minimalizovat, protože má velmi vysoký obsah kalorií a množství nasycených tuků je třeba minimalizovat na 10 % celkových kalorií,“ uzavřel expert.
Pro informaci
Díky absenci vody a mléčných bílkovin má ghí vysokou tepelnou stabilitu a nepřipaluje se při vysokých teplotách. Díky tomu je ideální na smažení a pečení.
K přípravě ghí použijeme máslo, které pomalu rozpustíme, aby se odstranila pěna, která se tvoří na povrchu. Zbývající máslo se pak přecedí, aby se odstranily všechny zbývající mléčné bílkoviny a voda.