Site icon Wellness Way Česká republika

Může se olivový olej pokazit: co hledat

Foto: z otevřených zdrojů

I když je datum exspirace na lahvičce užitečným ukazatelem, předpokládá, že byl produkt správně skladován

Olivový olej je velmi zdravý a oblíbený produkt při vaření. Při jeho používání byste však měli pochopit, zda se může zhoršit.

Podle The Daily Meal, ačkoli olivový olej žlukne a ztratí chuť i nutriční hodnotu, nepoškodí vaše zdraví, pokud jej omylem použijete v receptu.

Jak zjistit, zda se olej pokazil

Trochu nalít, přivonět a ochutnat – tak nejlépe poznáte, zda je s výrobkem vše v pořádku. Buďte si jistí, že se neotrávíte.

Pokud olivový olej voní jako krabička pastelek nebo chutná jako stará rtěnka, je na konci své životnosti. Může se také jevit jako žluklý.

I když je datum exspirace na lahvičce užitečným ukazatelem, předpokládá, že byl produkt správně skladován. Teplo a světlo mohou extra panenský olivový olej zkazit během několika měsíců.

Proč se olej kazí?

Olivový olej obsahuje chlorofyl, mikroskopické molekuly, které dodávají rostlinám zelenou barvu a produkují kyslík. Když je tento produkt vystaven světlu, spustí proces fotooxidace. Tím se ničí látky, které činí olivový olej tak zdravým, zejména zdravé tuky a antioxidanty.

Když se tyto složky rozloží, začnou tvořit tzv. volné radikály. Tyto sloučeniny jsou spojovány s poškozením buněk a deplecí vitamínů, což může ovlivnit rozvoj Alzheimerovy choroby, cukrovky a závažných gastrointestinálních poruch.

Jak se orientovat v trvanlivosti oleje

Různé druhy olivového oleje mají různou trvanlivost. To je způsobeno množstvím zpracování, kterým procházejí, než se dostanou do láhve. Extra panenský olivový olej je dobrý na 12 až 18 měsíců, zatímco jiné, více zpracované verze vydrží o něco déle a při správném skladování vydrží až dva roky.

Kromě nejlepšího času stojí za to věnovat pozornost datům sklizně. Dobrým pravidlem je kupovat olivový olej s datem sklizně z loňského roku. Pokud není uvedeno datum sklizně, může to znamenat, že láhev může obsahovat olivový olej z oliv, které byly sklizeny několik měsíců. Nejedná se o porušení, ale přítomnost těchto informací je jistou známkou kvality.

Exit mobile version