Foto: z otevřených zdrojů
Chashushuli se tradičně podává s bílým vínem a lavash.
Chashushuli je gruzínské telecí jídlo, které připomíná něco mezi prvním a druhým. Nejprve se maso na pokrm smaží a poté se dusí se zeleninou v omáčce. Chashushuli se tradičně podává s bílým vínem a lavash. RBC-Ukraine hovoří o tom, jak připravit gruzínské jídlo chashushuli, s odkazem na kulinářský kanál YouTube „BEAUTIFULLY ISTI“.
Chashushuli recept
Ingredience:
- vařená voda – 500-700 ml;
- dušené maso – 1-2 plechovky (nebo 1 kg telecího masa);
- rajčatová pasta – 1 polévková lžíce. l.;
- rajčata – 5 ks;
- cibule – 5-6 ks;
- pepř – 3 ks;
- česnek – 6-7 stroužků;
- koření – 1 lžička;
- sušené bylinky – 1 lžička;
- bageta (malá) nebo lavash – 1 ks.
Jak vařit chashushuli s dušeným masem
- Pokud vaříte chashushuli s telecím masem, je třeba maso omýt, nakrájet na malé kousky a osmažit – a teprve potom přidat zeleninu.
- Příprava chashushuli s dušeným masem je poněkud jednodušší, protože maso je již zpracované a měkké, takže se pokrm uvaří mnohem rychleji.
- Zeleninu ihned připravte na pokrm. Cibuli je třeba oloupat a nakrájet na poloviční kroužky. Rajčata je potřeba blanšírovat – k tomu je omyjte, na boku na nich udělejte křížek a na 15 minut zalijte vroucí vodou.
- V tuto chvíli rozehřejte hlubokou pánev – pokrm bude poněkud tekutý – a orestujte cibuli.
- Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky. Poté rajčata přesuňte do mísy. Papriku omyjeme, zbavíme stopky a semínek a zeleninu nakrájíme na proužky.
- Když cibule zprůhlední, přidejte guláš a ingredience promíchejte.
- Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na malé kousky. Poté přidejte česnek spolu s rajčaty a paprikou do pánve.
- Ingredience lehce promícháme a zalijeme převařenou horkou vodou. Pokud chcete pokrm zahustit, můžete přidat méně tekutiny nebo vůbec žádnou.
- Poté pokrm vařte 20 minut. V této době opláchněte zeleninu (koriandr a petržel), odstraňte přebytečnou vlhkost a nakrájejte listy.
- Jako koření se doporučuje přidat do chashushuli koriandr, suneli chmel a uzenou papriku. Spolu s kořením přidejte k přísadám rajčatový protlak.
- Mísu promíchejte a vařte dalších 10 minut. Chashushuli by se mělo podávat s bagetou (ohřátou nebo pečenou, pokud je to žádoucí), ozdobit misku bylinkami.
|