Foto: z otevřených zdrojů
Těsto připravené podle tohoto receptu je vhodné na koláče i koláče.
Těsto, které se perfektně upeče v troubě, dobře se hodí a hodí se k jakékoli náplni, je snem každé hospodyňky a každé má svůj osvědčený recept. O svůj způsob přípravy takového těsta se podělila kulinářská blogerka Svetlana Bauer. Těsto podle ní dopadá opravdu kouzelně.
Ideální těsto na pečení v troubě
Ingredience:
- kefír – 250 ml;
- rafinovaný slunečnicový olej – 125 ml;
- cukr – 1 polévková lžíce. 1;
- sůl – 1 lžička;
- suché droždí – 7 g;
- mouka – asi 480 g.
Způsob vaření:
- Teplý kefír smícháme s máslem, přidáme kvásek, sůl, cukr a prosátou mouku. Uhněteme těsto. Ideálně se nelepí na ruce a snadno se s ním pracuje. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout a poté znovu prohněteme.
- Toto těsto je vhodné jak na koláče, tak na koláče. Pokud se rozhodnete udělat koláč, pak je pro něj vhodná jakákoli náplň. Těsto rozdělte na dvě části: jednu větší, druhou menší. Větší rozválíme, položíme na dno formy a vytvarujeme podlouhlé strany. Těsto položíme doprostřed, přikryjeme druhou částí těsta, rozválenou do vrstvy a okraje přitlačíme. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem.
- Koláč z tohoto těsta musíte péct asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.