Site icon Wellness Way Česká republika

Populární „zdravý“ stravovací návyk, který vám může ukrátit život

Odborníci na výživu nedoporučují konzumovat příliš mnoho živočišných bílkovin.

Odborníci na výživu pojmenovali „zdravý“ návyk, který život ve skutečnosti spíše zkracuje než prodlužuje / foto ua.depositphotos.com

Existuje mnoho zdravých návyků, které můžete dodržovat, pokud chcete žít dlouhý a zdravý život. Podle odborníků na výživu však existuje jeden zdánlivě „dobrý“ stravovací návyk, který vám může roky život spíše oholit, než jej prodloužit: dieta s vysokým obsahem bílkovin, píše huffingtonpost.

Proč jíst příliš mnoho bílkovin není zdravé

Ve skutečnosti jsou bílkoviny pro tělo velmi důležité, a to v každém věku. Vědecké výzkumy dokonce ukazují, že starší lidé potřebují více bílkovin než mladší lidé, protože naše těla s přibývajícím věkem přirozeně ztrácí svalovou hmotu. Food and Drug Administration doporučuje zaměřit se na 50 gramů bílkovin denně jako součást diety s 2 000 kaloriemi.

Obecně existují dva typy bílkovin: živočišné bílkoviny a rostlinné bílkoviny. Výzkumy prokázaly, že rostlinné bílkoviny jsou zdravější než živočišné. Bohužel mnoho lidí konzumuje více toho druhého než prvního.

„Obvyklou chybou je přehnané zdůrazňování konzumace vysoce bílkovinné stravy, zejména bohaté na živočišné bílkoviny, v domnění, že je to nezbytné pro dlouhověkost a zachování svalové hmoty… Nadměrná konzumace živočišných bílkovin může ve skutečnosti urychlit stárnutí a podkopat buňky zdraví, na rozdíl od všeobecného přesvědčení,“ říká Dr. Monisha Bhanote, certifikovaná lékařka a expertka na dlouhověkost, řekla.

Vysvětlila, že hlavní důvody pro to spočívají ve dvou škodlivých sloučeninách – (AGE) a (TMAO).

„AGE jsou škodlivé sloučeniny, které se tvoří, když se bílkoviny nebo tuky spojí s cukrem v krevním řečišti. Výzkumy ukazují, že tyto sloučeniny se mohou hromadit ve vašich tkáních a postupem času vést k oxidativnímu stresu a zánětu, což jsou klíčové faktory stárnutí buněk. AGEs přispívají k chronickým onemocněním, jako je cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a Alzheimerova choroba,“ říká Bhanote.

Kromě toho jsou zvýšené hladiny TMAO spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, včetně aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice, protože tyto sloučeniny přispívají k hromadění cholesterolu v tepnách a zhoršují schopnost těla jej odstraňovat, což vede k zánětu a další poškození kardiovaskulárního systému.

Jak správně jíst bílkoviny

Odborníci na výživu se domnívají, že je lepší dát přednost rostlinným bílkovinám a rybám.

Zejména rostlinné bílkoviny (jako fazole, čočka, cizrna, sója, ořechy a semínka) jsou bohaté na antioxidanty, vlákninu a živiny, které podporují zdraví našeho srdce, snižují záněty a snižují riziko chronických onemocnění.

Vědecké výzkumy ukazují, že strava upřednostňující rostlinné bílkoviny snižuje riziko úmrtnosti spojené s kardiovaskulárními chorobami a dalšími příčinami. Jinými slovy, nahrazení živočišných bílkovin rostlinnými vám může prodloužit život.

Dříve lékař sdílel snídani č. 1 pro osoby s vysokým krevním tlakem.

Exit mobile version